Etiketter

fredag 3 februari 2017

Planering Lab

Elvira Claeson 8B

Tre försurade sjöar

Syfte: Ta reda på vilken sjö som är surast respektive minst sur.

Hypotes: Den sjö som är surast kommer vara den som jag behöver tillsätta mest NaOH till för att den ska ändra färg.

Metod:

·      Jag börjar med att ta fram allt material, samt att ta på mig förkläde och skyddsglasögon
·      Sedan tar jag upp sjövatten med en pipett i mätglaset, tills det är 20 ml. Då häller jag över det i min 100 ml bägare.
·      Tillsätt några droppar i taget av BTB, tills vattnet blir gult/surt. Rör om med glasstaven.
·      Tillsätt sedan en droppe i taget av NaOH, som är ett basiskt ämne, för att se vilken sjö som blir lättast basisk. Den sjö som jag måste droppa i minst NaOH i är minst sur, och den jag måste droppa i mest natriumoxid i är mest försurad. Rör om med glasstaven efter varje droppe, för att få ett så bra resultat som möjligt.
·      Sluta droppa i mer natriumoxid när vattnet blivit blått.
·      Upprepa detta med de andra sjöarna.
·      Var noga med att rengöra bägaren och de andra materialen för att få ett så bra resultat som möjligt.

Material:

·      Förkläde
·      Glasögon
·      Sjövatten (20 ml)
·      Bägare, 100 ml (1 st)
·      Pipett
·      Mätglas, 25ml
·      BTB
·      Glasstav
·      NaOH (basisk)

Säkerhet:

Det är viktigt att bära skyddsutrustning under hela experimentet, då NaOH är ett frätande ämne. Om man skulle få ett frätande ämne på huden ska man skölja med vatten.

Felkällor:

Den största felkällan är såklart om man skulle få ett frätande ämne på sig. Men det är en liten risk att detta händer om man bär skyddsutrustning. Man måste dock ändå vara försiktig.
En annan källa till att experimentet kan gå fel är om man inte rengjort bägaren och de andra materialen innan man börjar undersöka nästa sjö. Då blir det svårare att få ett rättvist resultat. Glasstaven kanske har lite NaOH på sig från den förra undersökningen, och då har man inga exakta mått på hur mycket man hade i nästa sjö man undersökte.

Jag själv som gör experimentet kan vara en felkälla. Jag kanske börjar slarva, eller struntar i att följa min planering, och då kan resultatet bli sämre. Därför är det viktigt att vara noggrann under hela experimentet.

Om man känner att något gått snett under experimentet är det bästa alternativet att börja om från början, så att man vet att allt blev rätt gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar