Elvira
Claeson 8B
Tre försurade sjöar
Syfte: Ta reda på vilken
sjö som är surast respektive minst sur.
Hypotes: Den sjö som är
surast kommer vara den som jag behöver tillsätta mest NaOH till för att den ska
ändra färg.
Metod:
·
Jag börjar med att ta fram allt material, samt
att ta på mig förkläde och skyddsglasögon
·
Sedan tar jag upp sjövatten med en pipett i
mätglaset, tills det är 20 ml. Då häller jag över det i min 100 ml bägare.
·
Tillsätt några droppar i taget av BTB, tills
vattnet blir gult/surt. Rör om med glasstaven.
·
Tillsätt sedan en droppe i taget av NaOH, som är
ett basiskt ämne, för att se vilken sjö som blir lättast basisk. Den sjö som
jag måste droppa i minst NaOH i är minst sur, och den jag måste droppa i mest
natriumoxid i är mest försurad. Rör om med glasstaven efter varje droppe, för
att få ett så bra resultat som möjligt.
·
Sluta droppa i mer natriumoxid när vattnet
blivit blått.
·
Upprepa detta med de andra sjöarna.
·
Var noga med att rengöra bägaren och de andra
materialen för att få ett så bra resultat som möjligt.
Material:
·
Förkläde
·
Glasögon
·
Sjövatten (20 ml)
·
Bägare, 100 ml (1 st)
·
Pipett
·
Mätglas, 25ml
·
BTB
·
Glasstav
·
NaOH (basisk)
Säkerhet:
Det är
viktigt att bära skyddsutrustning under hela experimentet, då NaOH är ett frätande
ämne. Om man skulle få ett frätande ämne på huden ska man skölja med vatten.
Felkällor:
Den största
felkällan är såklart om man skulle få ett frätande ämne på sig. Men det är en
liten risk att detta händer om man bär skyddsutrustning. Man måste dock ändå
vara försiktig.
En annan
källa till att experimentet kan gå fel är om man inte rengjort bägaren och de
andra materialen innan man börjar undersöka nästa sjö. Då blir det svårare att
få ett rättvist resultat. Glasstaven kanske har lite NaOH på sig från den förra
undersökningen, och då har man inga exakta mått på hur mycket man hade i nästa
sjö man undersökte.
Jag själv
som gör experimentet kan vara en felkälla. Jag kanske börjar slarva, eller
struntar i att följa min planering, och då kan resultatet bli sämre. Därför är
det viktigt att vara noggrann under hela experimentet.
Om man
känner att något gått snett under experimentet är det bästa alternativet att
börja om från början, så att man vet att
allt blev rätt gjort.
Resultat:
|
BTB
|
NaOH
|
Holsvattnet
|
8
|
2
|
Aldersjön
|
8
|
6
|
Träsket
|
8
|
3
|
Aldersjön
var surast, och Holsvattnet minst sur. I Aldersjön hade jag i 6 droppar NaOH,
Träsket 3 droppar NaOH, och i Holsvattnet 2 droppar NaOH.
Slutsats:
Min hypotes
stämde bra med resultatet. Jag visste
att den sjö som var surast var den som jag skulle behöva droppa ned mest NaOH
i, och så var det.
Den sjö som
jag fick droppa ned mest NaOH i, och i och med detta var den suraste var
Aldersjön, som jag fick droppa ned 6 droppar i. Den näst suraste var Träsket,
och den minst sura sjön var Holsvattnet, som jag endast behövde droppa ned 2
droppar i.
Det som
hände under experimentet var att när jag droppade i BTB, och på så sätt fick veta
att sjön var sur, var att det fanns massor med vätejoner i den, eftersom att
vätejonerna är det som gör sjöar sura. För att få det sura vattnet neutralt var
jag tvungen att sätta i massor av hydroxidjoner (OH-). Desto mer vätejoner det
finns i exempelvis en sjö desto surare är den, och desto mer hydroxid måste man
tillsätta i den får att få den neutral. När det finns samma antal hydroxidjoner
och vätejoner är lösningen neutral. Om det hade funnits fler hydroxidjoner i
lösningen hade den vart basisk.
En sak jag
tvingades ändra, eller en sak jag bestämde mig för under experimentets gång var
att jag använde mig utav samma antal droppar BTB i varje sjö, så att det skulle
bli enklare att se ett resultat på en gång.
Kopplingar till samhället/vardagen:
I vardagen
kan man använda sig av denna metod när man tillexempel gör en så enkel sak som
att borsta tänderna. När man äter eller dricker något börjar det fräta på
tänderna (surt) och när man sedan borstar tänderna, med tandkräm som är basisk,
neutraliserar man på tänderna, och tänderna mår bra, och man slutar riskera att
tänderna får skador.
Saltsyra
med väldigt låga pH- värden (1-2) finns i magsäcken, där de tar död på
bakterier, och hjälper till med matspjälkningen. Om öppningen (övre magmunnen)
mellan magsäcken och matstrupen inte sluter tätt kan det sura innehållet från magsäcken
komma upp i matstrupen och ge halsbränna, man kan även märka av detta när man
kräks, då det som kommer upp från magen smakar surt. Om slemhinnan i magsäcken
skadas uppstår magsår, där syran orsakar smärtor. För att bli frisk från detta
äter man mediciner med en basisk verkan, för att få magen ”neutral” igen.
Vi kan även
använda oss av denna metod för att minska försurningen. Om vi tillsätter ett
basiskt ämne i tillexempel en sjö blir den neutraliserad. Det vanligaste
basiska ämne man använder för att minska försurning är kalk, oftast i form av
kalksten (kalciumkarbonat).
Förbättringar av experimentet
För att
göra experimentet ännu bättre till nästa gång, och få ett säkrare resultat kan
man använda sig av indikatorpapper. Det är ett papper man doppar i lösningen,
och pappret ändrar färg, och man får veta säkert vilket pH-värde lösningen har.
Då hade jag kunnat räkna ut hur många droppar NaOH jag var tvungen att ha i
lösningen för att göra den neutral.
Jag hade
kunnat göra experimentet på varje sjö fler gånger, för att se om jag fick samma
resultat alla gånger. Desto fler gånger jag hade fått samma resultat, desto
större chans finns det att resultatet är tillförlitligt. Om jag även hade gjort
på något sätt så att jag visste att dropparna jag droppade i vattnet var lika
stora, hade resultatet blivit ännu bättre.
Jag hade
även till nästa gång velat testa att göra detta experiment på riktigt
sjövatten, för att se om det funkar på samma sätt, eller vilka skillnader det
finns osv.
Så då fick man A
SvaraRadera