Etiketter

onsdag 24 februari 2016

Wikipedia uppgift

Wikipedia
Elvira 7B

Tillförlitlighet och trovärdighet
Eftersom att Wikipedia används av privatpersoner, som har ett konto på sidan och kan skriva nästan vad som helst, är det inte alltid trovärdig fakta man hittar. Man vet inte vad personen som skrivit texten har för bakgrund och kunskaper. Wikipedia är inte en jättebra källa i alla lägen, men funkar perfekt för att få lite information och allmänbildning om ämnet man ska lära sig om. Det kan hända att privatpersonen skriver till ett politiskt partis fördel. Det är viktigt att det inte får påverka texten man skriver. Alltså är det viktigt att vara objektiv i sina texter, alltså att man skriver så lite som möjligt om sin egna åsikter.
Wikipedia skriver att dem uppmanar sina läsare att granska WIkipedias texter och källor källkritiskt, eftersom att källan inte alltid är säker. Deras grundidé är då att vem som helst ska kunna ändra och skriva texter. Det har hänt att tidningar har använt sig av Wikipedia och därmed gett ut fel, och otillförlitlig fakta. Det kan vara bra att kolla om man hittar samma fakta på en annan, säkrare sida också om man vill använda Wikipedia som källa. Det är ju dock säkrare att inte använda Wikipedia som källa, utan för information.
Wikipedia kan användas i klassrum när man tillexempel ska få lite bildning om ämnet man ska jobba med.

Commons: Creative Commons är en ideell organisation som vill öka mängden av fria kulturella verk och öppet innehåll. Wikimedia Commons är en databas för i huvudsak fria bilder, videofilmer och musik driven av Wikimedia Foundation.

Wiktionary: Är en fri ordbok för alla ord från alla språk. Vem som helst kan ändra texten och använda den. Det ända villkoret är att man berättar vart man fått texterna ifrån.

Wikisource: Är ett systerprojekt till Wikipedia. Det är ett arkiv för tidigare publicerade texter, böcker och historiska dokument. Det största delprojektet är det engelskspråkiga md över 140 000 texter.

Creative commons licens: Är en ideell förening som vill öka mängden av fria kulturella verk och öppet innehåll, av tilllexempel konstnärliga verk, texter, bilder, ljud med mera.
Licencen Creative commons innebär att man som upphovsman tillåter andra att använda, sprida, göra om och bygga vidare på ens verk, även i kommersiella sammanhang. De som använder, bearbetar eller sprider dina texter ska dock uppge vem det är som skrev originaltexten.
De som skriver texten låter alltså en annan bland annat utnyttja och skriva om ens text.
Organisationen startades 2001 av den amerikanske juridikprofessorn Lawrance Lessig tillsammans med Hal Abelson och Eric Eldred och med stöd från Center for the public domain.





Använder du Wikipedia idag? Hur?
Jag använder mig av Wikipedia när jag ska söka lite information och få bildning om ämnet.
Förut använde jag Wikipedia för mycket tycker jag nu i efterhand, jag visste då inte att vem som helst kan gå in och ändra texterna, som kanske inte alls har någon kunskap om ämnet. Jag har nu börjat granska texterna noggrannare, och börjat tänka efter om texterna verkligen kan stämma.

Vad är Wikipedias idé och målsättning?
Wikipedia vill vara en encyklopedi där man som privatperson kan skriva, använda och ändras andras texter. Tanken är att personer från världens alla hörn ska kunna bidra med sina kunskaper, och på så sätt förhoppningsvis hjälpa andra.

Vilka står bakom Wikipedia?
Det är privatpersoner med helt olika kunskaper som ligger bakom varenda text man läser. Privatpersonerna kan då vara allt från professorer till elever.

Vilka fördelar kan finnas med Wikipedia?
  •         Eftersom att det finns så många olika texter lyckas man nästan alltid hitta något intressant som man inte visste.
  •         Man får snabb och enkel information.
  •         Väldigt lätt att få tillgång till texterna, dyker nästan alltid upp när man söker på internet om tillexempel ett djur.
  •         Texterna är väldigt allmänbildade, och man får ganska snabbt en bild om vad texten handlar om.

Vilka nackdelar kan finnas med Wikipedia?
  •         Blir ofta ganska komplicerade när de handlar om tillexempel kungar desto längre ned man bläddrar.
  •         Man vet inte alltid om de man läser är helt sant.



Vad bör du ta hänsyn till ur ett källkritiskt perspektiv om du vill använda Wikipedia som källa i dina skolarbeten? (Använd dig av checklistan i källkritik).
Man ska kolla upp om upphovsmannen, personen som ligger bakom texten är en högutbildad, kunnig inom ämnet, eller någon som inte alls har någon utbildning, och på så sätt framstår det ganska snabbt hur pålitlig texten är.
Det är viktigt att kolla upp om källan är vinklad på något sätt, politiskt eller vill den få någon att ändra åsikt?
Ger texten ett seriöst intryck? Används svåra ord och komplicerade meningar så är nog personen som skrivit texten ganska kunnig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar