Destillation av saltvatten
Elvira 7B
Frågeställning: Vad samlas i provröret?
Hypotes: Jag tror att vätskan i provröret kommer vara saltet från saltvattnet. Jag tror att saltet stiger med vattendropparna när saltvattnet kokar.
Material:
- 2 bägare (250 ml)
- Sked
- Glasstav
- Destillationskolv
- Gummislang
- Provrör
- Brännare
- Trefot
- Trådnät
- Stativklämma
- Koksalt (NaCl)
- Ett stativ
Metod:
- Jag började med att hälla 100 ml vatten i en bägare.
- Sedan tillsatte jag två tsk koksalt .
- Sedan blandade jag det med en glasstav.
- Sedan så monterade jag ihop destillationskolven, gummislangen, provröret, trefoten, trådnätet, stativklämman och stativet. Jag lät en lärare kontrollera att jag monterat rätt och att allt var stabilt.
- Efter det så hällde jag saltblandningen i destillationskolven och satte på en kork på den, och fyllde än annan bägare med kallt vatten och satte ner provröret i bägaren. Jag såg till att gummislangen inte nuddade botten i provröret.
- Sedan tände jag brännaren och ställde den under trefoten.
- Jag väntade tills vattnet i kolven kokat ca 30 sek innan jag sa till en lärare som tog bort slangen innan jag stängde av brännaren.
- Sedan väntade jag tills alla delar som blivit varma svalnat så att jag kunde plocka undan det jag använt.
Resultat: Det som samlades i provröret var
destillerat vatten.
Slutsats: När
vattnet i kolven börjar koka stiger vattenmolekylerna upp och igenom slangen
ner i provröret. Därför hamnar det destillerade vattnet i provröret. Kvar i kolven
lämnas då saltvattnet.
Min hypotes stämde inte med resultatet för att jag trodde att saltet skulle stiga när vattnet började koka, men det var vattnet och vattenmolekylerna (H20) som steg när vattnet kokade.
Koksalt (NaCi) börjar koka när det blir 1413 grader, och en smältpunkt på 801 grader. Så varmt blev det aldrig i kolven. Vatten har en kokpunkt på 100 grader, och så varmt hann det bli i kolven, och därför var det det destillerade vattnet som steg upp och igenom gummislangen, och till sist hamnade i provröret.
Min hypotes stämde inte med resultatet för att jag trodde att saltet skulle stiga när vattnet började koka, men det var vattnet och vattenmolekylerna (H20) som steg när vattnet kokade.
Koksalt (NaCi) börjar koka när det blir 1413 grader, och en smältpunkt på 801 grader. Så varmt blev det aldrig i kolven. Vatten har en kokpunkt på 100 grader, och så varmt hann det bli i kolven, och därför var det det destillerade vattnet som steg upp och igenom gummislangen, och till sist hamnade i provröret.
Förbättring: Jag hade kunnat vänta lite längre tills jag tog bort alla
material för att de var fortfarande väldigt varma, och det är även bra för säkerheten att jag förbättrar det då materialen kan vara så varma att jag tappar dem eller bränner mig.
Råolja är en blandning av kemiska föreningar mellan kol och väte. Råoljan raffineras för att kunna omvandlas till många andra ämnen som tillexempel drivmedel. Råolja används alltså ej bara som den är.
Källa: http://spbi.se/var-bransch/produktion/raffinering-av-raolja/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar