Etiketter

torsdag 28 januari 2016

Fysik frågor

5. På grund av att jorden roterar lyser inte solen på hela jorden. Den halva som solen inte lyser på har vinter och den sidan solen lyser på har sommar.
När det håller på att skifta mellan sommar och vinter är det höst eller vår.


6. Dagarna är längre under sommarsolståndet och kortare under vintersolståndet. Om man bor i norra Sverige har man kortare dagar än dem i söder under vintern, eftersom att solen går upp tidigare i söder och senare i norr.

9.Det inträffar när månen hamnar i jordens skugga. Det är olika vars på jorden man kan se månförmörkelsen ifrån. Man kan se i en almanacka om man eller när man kan se en månförmörkelse i Sverige. Det kan bara bli månförmörkelse om det är fullmåne.


10. Eftersom att vattnet är flytande kan det lätt påverkas av månens dragningskraft. Vattnet närmast månen påverkas av en stor kraft och då blir det flod, (högt vatten). Vattnet på motsatt sida till månen påverkas av en mindre kraft och det blir även där flod.
Eftersom att jorden roterar är det inte alltid flod på samma ställe. Det blir ebb (vattnet drar sig undan) där det varit flod några timmar tidigare.


14.  Solförmörkelsen inträffar när månen passerar mellan jorden och solen när de ligger i en rät linje. Solen täcks eftersom att jordens avstånd är lagom stort för att skymma solen.

fredag 15 januari 2016

Destillation av saltvatten

Destillation av saltvatten
Elvira 7B

Frågeställning: Vad samlas i provröret?

Hypotes: Jag tror att vätskan i provröret kommer vara saltet från saltvattnet. Jag tror att saltet stiger med vattendropparna när saltvattnet kokar.

Material:

  • 2 bägare (250 ml)
  • Sked 
  • Glasstav 
  • Destillationskolv
  • Gummislang 
  • Provrör 
  • Brännare
  • Trefot
  • Trådnät
  • Stativklämma 
  • Koksalt (NaCl) 
  • Ett stativ

Metod:

  1.         Jag började med att hälla 100 ml vatten i en bägare.
  2.         Sedan tillsatte jag två tsk koksalt .
  3.         Sedan blandade jag det med en glasstav.
  4.         Sedan så monterade jag ihop destillationskolven, gummislangen, provröret, trefoten, trådnätet, stativklämman och stativet. Jag lät en lärare kontrollera att jag monterat rätt och att allt var stabilt.
  5.         Efter det så hällde jag saltblandningen i destillationskolven och satte på en kork på den, och fyllde än annan bägare med kallt vatten och satte ner provröret i bägaren. Jag såg till att gummislangen inte nuddade botten i provröret.
  6.         Sedan tände jag brännaren och ställde den under trefoten.
  7.         Jag väntade tills vattnet i kolven kokat ca 30 sek innan jag sa till en lärare som tog bort slangen innan jag stängde av brännaren.
  8.         Sedan väntade jag tills alla delar som blivit varma svalnat så att jag kunde plocka undan det jag använt.



Resultat:  Det som samlades i provröret var destillerat vatten.

Slutsats: När vattnet i kolven börjar koka stiger vattenmolekylerna upp och igenom slangen ner i provröret. Därför hamnar det destillerade vattnet i provröret. Kvar i kolven lämnas då saltvattnet.

Min hypotes stämde inte med resultatet för att jag trodde att saltet skulle stiga när vattnet började koka, men det var vattnet och vattenmolekylerna (H20) som steg när vattnet kokade.
Koksalt (NaCi) börjar koka när det blir 1413 grader, och en smältpunkt på 801 grader. Så varmt blev det aldrig i kolven. Vatten har en kokpunkt på 100 grader, och så varmt hann det bli i kolven, och därför var det det destillerade vattnet som steg upp och igenom gummislangen, och till sist hamnade i provröret.




Förbättring: Jag hade kunnat vänta lite längre tills jag tog bort alla material för att de var fortfarande väldigt varma, och det är även bra för säkerheten att jag förbättrar det då materialen kan vara så varma att jag tappar dem eller bränner mig.

När används destillation? Man kan tillexempel destillera sprit, saltvatten och Råolja. I oljeindustrin destillerar man olja från gas och smörolja.
Råolja är en blandning av kemiska föreningar mellan kol och väte. Råoljan raffineras för att kunna omvandlas till många andra ämnen som tillexempel drivmedel. Råolja används alltså ej bara som den är.

Källa: http://spbi.se/var-bransch/produktion/raffinering-av-raolja/